Vikten av läsning
Barn och läsning är oerhört viktigt. De senaste tio åren har läsförmågan hos svenska barn och ungdomar försämrats markant. 25 % av pojkar i klass 9 klarar inte läsförståelsen av en enklare faktatext, 32 % klarar inte av att följa textremsan på TV. Vi måste alla hjälpas åt så att våra barn får ett bra språk och klarar sig ute i världen. Vi måste locka fler barn att upptäcka läsningens och böckernas magiska värld.
Dagens barn ofta får ”färdiga” bilder presenterade för sig genom filmer och dataspel. Det är viktigt att barn får skapa sina egna inre bilder, och det gör de när de lyssnar till eller läser en bok. Det är då deras fantasi och kreativitet kan blomma ut. Egenskaper som de sedan bär med sig in i vuxenåldern.
Två citat om vikten av läsning:
”På många sätt är fantasin mycket bättre för där bestämmer man allting själv. I fantasin kan jag välja att vara modig och stark och supersmart, fast jag är en fegis, ganska svag och normalknäpp. Jag kan välja att vara i äventyret eller att slappa på en strand. Fast mest gillar jag äventyret.”
”Det spelar ingen roll vad böckerna handlar om, bara min fantasi får plats att springa omkring i berättelsen. Jag vill bli överraskad och tänka nya tankar, sådana jag inte skulle ha kommit på om jag inte läst just den historien. Författaren skriver bara halva boken. Den andra halvan får du ta hand om. Det är du som bestämmer hur allt ser ut. Precis så funkar en bra bok. Och jag läser och läser, böcker för vuxna och barn, enkla faktaböcker och tjocka fantasyromaner, små samlingar med korta historier och långa berättelser om varulvar och zombies. Allt finns i böckerna och alla böckerna jag läst finns i mig. Jag är rik!”
Spelar det någon roll om jag läser för mitt barn?
Forskning visar att :
- 80 % av vårt ordförråd kommer från tryckt text
- En sjuåring har ett ordförråd på ca 5000 – 7000 ord.
- En sjuttonåring som har läst och/eller lyssnat regelbundet på texter har ca 50 000 – 70 000 ord i sitt ordförråd.
- En sjuttonåring som inte läst och/eller lyssnat till texter har bara ca 15 000 – 17 000 ord i sitt ordförråd
Så visst gör läsningen skillnad!
För att klara sitt dagliga liv som vuxen behöver man ha ett ordförråd på minst 50 000 ord för att kunna klara sitt dagliga liv, kunna hänga med i nyhetssändningar och förstå normal tidningstext, instruktioner och anvisningar vi stöter på i livet.
(Källa: Ingvar Lundberg, Professor i psykologi, Göteborgs universitet
Mats Myrberg, Professor i specialpedagogik, Stockholms universitet)
Forskning om läsning
Att hålla igång läsningen under sommarlovet har positiva effekter för framför allt ordavkodning och ordförståelse. Det visar ny svensk forskning. Barn som inte läser alls riskerar samtidigt att tappa i läsförståelse.
https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/nyheter/2019/forskning-om-lasning-pa-sommarlovet/
Ny forskning: Bättre läsa fysiska böcker än digitala med barnen
https://www.boktugg.se/2019/04/05/ny-forskning-battre-lasa-fysiska-bocker-an-digitala-med-barnen/
Barn och ungas läsning och läsförståelse minskar och föräldrar läser inte högt för sina barn i lika stor utsträckning som förr. Ju äldre barn blir desto mindre blir intresset för att läsa.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/lasning-bland-barn-minskar
Hemmet är ofta är den plats där barns läsintresse tar form och utvecklas. Forskning pekar också på ett starkt samband mellan tillgång till skriftspråk i hemmet och utvecklad läsförmåga.
https://www.bokstart.se/ombokstart/artiklar/2018/tidig-lasstimulans/