Digitala verktyg används i alla Sveriges skolor, så även i vår skola.
”Skolans digitalisering handlar om förändrade arbetssätt, inte bara om teknik. Skolverket stödjer både huvudmän, skolledare och personal i att utveckla undervisningen och effektivisera administrationen. Barn och elever ska kunna utveckla en god digital kompetens i skolan, som de kan ha med sig i framtida studier och arbetsliv. De behöver kunna förstå hur digitaliseringen påverkar samhället och individen. De behöver också kunna använda digitala verktyg och ha ett kritiskt och ansvarsfullt förhållningssätt.” (källa: Skolverkets hemsida)
PÅ denna sida vill vi ge dig som målsman information om vilka digitala verktyg vi använder i skolan och hur/varför dessa används. Det är viktigt att du vet vad ditt barn gör på nätet såväl i skolan som på fritiden. Du kommer här även hitta information om hur du kan hjälpa ditt barn att vara medveten om vilket positivt hjälpmedel internet kan vara men även bli medveten om att det kan vara bra att vara uppmärksam på vilka appar man använder och hur man använder dessa.
Vilka digitala verktyg möter eleven i skolan?
Schoolsoft
Detta är skolans portal som föräldrar, elever och lärare har tillgång till med sina egna lösenord. För dig som förälder är det viktigt att inte dela med dig av ditt lösenord samt byta det regelbundet. Här har du koll på läxor, prov, kalendern, meddelanden, närvaron. Gör det till en god vana att dagligen kolla av Schoolsoft!
Classroom
Detta är precis som det låter ett virtuellt klassrum där eleverna får sina uppgifter och instruktioner, oftast med tydligt inlämningsdatum. Du kan följa ditt barns aktiviteter ifall du meddelar ämnesläraren att du vill göra det.
Quizlet
Detta är ett verktyg där eleverna övar sina glosor. De har fått en kod av sin ämneslärare som bjudit in till en egen skapad grupp.
Kahoot
Detta är ett verktyg som används dåd och då av läraren för att på ett roligt sätt kolla av kunskapsnivån på gruppen. Det blir tydligt vad som kanske måste repeteras lite till eller så kan det helt enkelt vara ett sätt att med skratt och lek avsluta ett ämnesområde.
glosor.eu
Detta verktyg kan användas av alla även privat. Hos oss används det med ett användarnamn och lösenord som är offentligt. Här kan man öva svenska, tyska och engelska. grammatik och ordförråd. Alla övningar är skapade av Kristina Klempt.
Användarnamn: Klempt Lösenord: sterik
Digitala läromedel
Många lärare har valt att använda läromedel som finns som fysisk bok och som digitalt läromedel. Detta för att underlätta för alla elever. Har man glömt sin lärobok i skolan kan man logga in hemifrån. I språk är det viktigt att t.ex. lyssna på texten och då är den digitala boken suverän.
Vilka appar använder eleven på sin fritid?
Instagram
Snapchat
YouTube
Tik Tok
Kik
Facebook
Twitter
Mobilspel
Dator- och konsolspel
Snabbguide: Digitala medier på föräldriska
Hur talar man som vuxen om sociala medier med barn och unga? Här hittar du ett antal snabbguider för vuxna som vill lära sig mer om de ungas digitala vardag.
Om ditt barn far illa på nätet
- Skuldbelägg inte barnet.
- Förklara att du inte blir arg.
- Observera ändrade beteenden.
- Stötta barnet att säga ifrån.
- Agera mot olämpligt beteende.
Här hittar du mer om de fem råden ovan.
För dig som vill veta mer
Surfa Lugnt arbetar för att höja vuxnas kunskaper om barns och ungas vardag på Internet. Syftet är att bejaka det positiva som finns i ungas liv på nätet, som engagemang, kommunikation och kunskapsutbyte, och samtidigt ge föräldrar och andra vuxna mer kunskap att hantera fallgroparna.
Statens mediaråd
Statens medieråd ska verka för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Myndigheten ska följa medieutvecklingen när det gäller barn och unga, samt sprida information och ge vägledning om barns och ungas mediesituation. Myndigheten ska fastställa åldersgränser för film som är avsedd att visas för barn under 15 år enligt lagen (2010:1882) om åldersgränser för film som ska visas offentligt.