Hem » 2024
Årsarkiv: 2024
Hur långt är det till Betlehem? Lucia på Josephinahemmet år 2024
I år lussade klass 6 tillsammans med delar av klass 5 på Josephinahemmet i Bromma. Trots att det inte var helt lätt att få ihop övningstillfällen som skulle passa båda klasserna fick vi ihop ett fint luciaprogram. De senaste två månadernas morgonringar har nästan helt vigts åt att öva på sånger och verser. De senaste veckorna har vi också haft magister Eugen Czernik till vår hjälp med vackert pianokomp.
I fredags åkte 24 glada barn för att lussa och förgylla de äldres vardag lite. På Josephinahemmet fick vi lunch bestående av korv med bröd. lussebullar och pepparkakor samt en och annan skumtomte. När de boende bänkade sig till lunch stod barnen och uppställda och väntade på att få komma in. Många äldre hälsade glatt och fick många härliga leenden och hej tillbaka av barnen. Och så väl inne…barnen sjöng av hela sitt hjärta och fyllde salen med den vackraste musik. Till sist sjöng de ”Hur långt är det till Betlehem?” med en dramatisering till texten av tre flickor och avslutningssången där refrängen löd: ”Människa, Gud är här, heligt är det namn Han bär” fick nästan himlen att öppna sig. Personalen och de boende var lyckliga, men lyckligast var kanske fröken som gick därifrån med tårar i ögonen! Gud är nära! Gud är här!
//Fröken Ania
Den gångna terminen i klass 6
Nu när höstterminen går mot sitt slut kommer en hälsning från klass 6 som har lärt sig mycket nytt de senaste månaderna. I början på terminen läste vi om Lag och rätt i samhällskunskapen och var på studiebesök på Polismuséet, där vi fick en lektion om alla olika uppgifter som en polis kan ha.
I NO har det varit mest fysik på schemat. När vi läste kraft och rörelse fick eleverna göra undersökningar om hur luftmotståndet påverkas av ett föremåls form. De senaste veckorna har vi jobbat med elektricitet och eleverna har lärt sig att göra seriekopplingar och parallellkopplingar.
//Fröken Ania
Vikingar
Vi i klass fyra läser nu om vikingar på SO:n. För att få mer kunskaper i ämnet drog vi iväg till ”the Viking museum” på Djurgården. Vår guide gav oss verkligen många nya kunskaper, tack för det! Vi fick testa att sitta i ett vikingaskepp, hålla i vapen samt testa lite vikingatida mat. Besöket avslutades med att vi fick åka i sagotåget ”Sigfrids saga”.
Där fick vi följa med Sigfrids man ut på vikingatåg både i öster och väster, ibland blev det riktigt våldsamt. Både skrämmande och spännande! Vi hade verkligen en lärorik förmiddag tillsammans. Tack magister Dante och fröken Martina för att ni följde med!
/fröken Helena
Klass 5 besökte Livrustkammaren
Klass 5 har varit på Livrustkammaren för att lära oss mer om Vasatiden. Vi fick se Gustav Vasas kröningshjälm, hans rustning samt flera föremål från honom och hans söner. Vi fick också lära oss att hantera ett svärd på bästa sätt! Nu är vi fullproppade med kunskap lagom till provet som vi har nästa vecka.
Tack för en fin eftermiddag klass 5.
/fröken Helena
Lågstadiets utflykt till Konserthuset
Lågstadiet klass 1-3 har varit på konsert i Konserthuset. Vi fick lyssna till en stor symfoniorkester som spelade mäktiga stycken. Vi fick lära oss om Östersjön och hur viktigt det är att vi är rädda om havet. Klass 3 fick också hälsa på programledaren Ayla. En roligt utflykt för alla😃
//Hälsningar från Lågstadiet
Besök av Försvarsmakten
I tisdags fick klass 9 en fantastisk föreläsning av skolinformatörer från Försvarsmakten. Stort tack till Alexander och Louise från Sjöstridsflottiljen som berättade om hur det går till med mönstring, vad det innebär att göra värnplikt, om Försvarsmaktens värdegrund, om förmåner som man får som värnpliktig. Vi fick lära oss mer om Försvarsmakten som arbetsgivare: det finns mer än 180 befattningar som man kan läsa mer om på https://jobb.forsvarsmakten.se/sv/utbildning/befattningsguiden/.
Klass 9 fick beröm för den fina mottagande som vara föreläsare fick, för de kloka frågor som eleverna ställde och för den fina handstil många skriver med.
//Maria Gevorkian, SYV
Skoljoggen
Hela skolan har deltagit i den rikstäckande Skoljoggen där alla elever har sprungit minst 1,5 km i skogen. I härligt väder gick det av stapeln. Först hade vi uppvärmning med Magister Attila innan vi joggade iväg. Tillbaka i skolan belönades vi med frukt och dricka och varsitt diplom!
//Elever och lärare på lågstadiet
Nu är läsåret igång
Sommarlovet är avslutat och eleverna är på plats igen. I måndags var det upprop, tisdag kick off, onsdag klassdag, torsdag och fredag lektioner enligt schemat.
Något som verkligen uppskattas av eleverna är skolårets två höjdpunkter: höstens kick och vårens S:t Eriksdag. i tisdags var det dags för lärarna att samla ihop sina grupper för att genomföra stationsaktiviteter som anordnats av eleverna i klass 9. Det erbjöds allt från hinderbana, gissa låten, byggutmaningen, tipsrunda, charader och skattjakt. Till lunch blev det varmkorv med bröd, något som också uppskattades. Bäst var ändå att vi hade tur med vädret!
Ett stort grattis till tornseglarna med magister Christian i spetsen som vann med en poäng över berguvarna. På tredje plats kom Fabronias bofinkar. Nedan några bilder från dagen:
Studiebesök med klass 6 på Tekniska muséet
Den 29:e maj fick klass sex möjlighet att besöka tekniska museet. Det är ett stort museum med många olika utställningar som visar mycket av det vi tagit upp i tekniken och ännu mer.
Vi åkte tunnelbana och buss till museiparken på norra Djurgården.
Utanför museet finns Matematikträdgården där man kan upptäcka att matematik finns överallt – i naturen, konsten, musiken och tekniken. Den innehöll kluriga labyrinter, klätterställningar och paraboler som kunde förstärka ljudet av en viskning.
Väl inne repeterade vi museets trivselregler och sedan började grupp 1 med sin workshop om programmering. Museipedagogen visade oss hur man med hjälp av blockprogrammering kan styra en liten robot. Eleverna fick i uppgift att få roboten att köra fram till och lyfta en legobalk. Den skulle sedan lämnas av på ett annat ställe och sedan skulle roboten köras tillbaka till sin parkeringsplats. Det krävdes noggrannhet och flera försök att lyckas. Det fanns även en uppgift där roboten skulle kasta en boll i mål.
Sedan var det dags för grupp två att vara med på workshopen. Museipedagogen hade förklarat allt på ett tydligt och inspirerande sätt och våra elever lyckades bra med uppgiften.
När vi inte programmerade delade vi upp oss i två mindre grupper och besökte några av de många utställningar som fanns; Gruvan, Teknoleket, SKØTM – amatörradiostation, Modelljärnvägen, Mega Mind, Zero City, Hyper Human, Galleri: AI, Salong Energi – Ågesta kärnkraftverk, Subject:Hello, Play beyond Play och Skogen.
Det blev en mycket trevlig utflykt tillsammans med klassföreståndare Helena och mattelärare Nga. Barnen var nyfikna, uppmärksamma och intresserade av det som visades.
Varmt tack till alla föräldrar som ordnat matsäck och hjälpt till med transporter.
//Fröken Kerstin