Klass 7 besökte förra veckan tillsammans med sin mentor Maria och sin SO-lärare Fröken Elisabet Storkyrkan i Gamla stan. Ett mycket lyckat och lärorikt besökt där guiden tände ett ljus för klass 7 och klassen skötte sig exemplariskt. ”Marias små änglar!” Gruppen i svenska har fått skriva om besöket och nedan kan du läsa om deras intryck. Fröken Maria har bidragit med foton från besöket.
”I torsdags eftermiddag tog jag och min klass ett besök till storkyrkan. Man kan säga att det verkligen lever upp till sitt namn med tanke på att det var en väldigt stor kyrka. Vi kom fram och fick ta en titt runt kyrkan i väntan på vår guide. Efter en liten stund kom hon. Hon var väldigt trevlig och visade oss runt i kyrkan och berättade lite fakta om olika statyer osv. Det märktes att man hade lagt tid på att bygga kyrkan med tanke på hur stort det var och hur prydligt det var. Det fanns många intressanta platser i kyrkan som till exempel gravar av gamla politiker och statsmän och det fanns även en grav av Olaus Petri som var en stor del av att protestantismen infördes i Sverige. De hade även en plats med ljusstakar där de tände ett ljus för vår klass och lät den stå där för resten av dagen
Jag tycker att det var väldigt intressant att se en protestantisk kyrka med tanke på att jag är ortodox och går i en katolsk skola.”
av Eyob
”Storkyrkan var otroligt vacker, den hade påminnelser av vissa kungar och drottningar, en påminnelse av Olaus Petri, hade Sveriges största tavla, en utav endast 2 trästatyer av Sankt Göran och draken, den hade en jättestor orgel, en vägg med påskens händelser på och hade ljus som man kunde tända åt vem som helst i världen. Påminnelserna hade två mycket stora kronor på sig och keruber bredvid dem. Olaus Petri hade en predikstol av guld med keruber och många små detaljer och hans grav låg precis under med en inristad bibel och en färsk lilja. Tavlan hade en bild av helvetet längst ner med demoner och människor som lider och längst upp satt Jesus med änglar flygande runt sig.Jag tyckte det var väldigt häftigt när Maria berättade att i Sankt Görans bröstkorg finns 4 bitar av helgon, hon visste inte exakt vilka men ändå en intressant detalj. Den riktiga orgeln finns bakom en vägg med mycket finare och mer detaljerade rör som man för det mesta inte använde, bakom väggen sa guiden att det fanns en trälåda med en massa rör i sig.”
av David
”Igår var jag och min klass hos er på besök. Vi fick en jättetrevlig guide som berättade om kyrkan och om alla saker som fanns i den. Jag fick lära mig mycket nytt som jag inte visste innan. Jag blev förvånad hur fin kyrkan var, men även för alla berättelser som låg bakom alla föremål och skulpturer. Jag tyckte guiden var väldigt bra, eftersom hon pratade långsamt och väldigt tydligt när hon pratade. Jag tyckte altaret var väldigt fint. Jag gillade hur varje sak hade en egen berättelse bakom sig. Det jag tyckte var det finaste med altaret var de tre bilderna som förklarade påsken.
En av mina favoritföremål var den stora tavlan, jag tyckte att berättelsen bakom den var väldigt fin och man förstod vad bilden handlar om. En sak jag undrade över igår var om det var respektlöst att gå på gravarna som låg i kyrkan. Jag tackar Storkyrkan och guiden för att vi fick komma och lyssna.”
av Kevin
”Igår var jag i Storkyrkan med klassen. Vi hade en guide som berättade en massa olika saker om kyrkan till oss. En av de mest fascinerande sakerna jag hörde var att kyrkan var byggd första gången under 1100-talet, men eftersom kyrkan brann ner var man tvungen att bygga en ny, den här gången av tegel. På den tiden var det en katolsk katedral, byggd på tegel. Inuti katedralen fanns en massa små rum, varje rum ägnat åt ett helgon. Det fanns ca 40 rum. Vissa saker som fanns i kyrkan på den tiden, finns kvar än idag, som till exempel en design på en del av taket, som då var taket till ett av dessa rum.
En annan väldigt intressant sak jag fick höra var att Olaus Petri/Olof Petterson var begravd inuti kyrkan. Petri var en av personerna som kämpade mest för att den lutherska läran ska erövra Sverige, och det var just det som hände. Efter detta blev Storkyrkan en protestantisk kyrka istället för en katolsk katedral. P.g.a detta blev Olaus Petri begravd inuti kyrkan, och hans grav är kvar än idag, fast inte hans kropp dock. Berättelsen bakom detta var att ett par rörinstallatörer hittade hans grav efter ca 400 år. De hittade även hans ben, som de bara gjorde sig av med och stoppade in i en massgrav i Solna, där Petri ligger just nu, med en massa andra människor. Petris grav är dock fortfarande kvar i Storkyrkan, och den kan man se om man besöker.
Den sista grejen jag blev väldigt överraskad över är St. Görans staty, när han dödade draken. Det som jag blev överraskad över var inte själva statyn, utan hur många betydelsefulla detaljer den innehåller. Jag blev även överraskad av själva historien bakom statyn, som jag någorlunda visste innan, men guiden berättade alla detaljer i berättelsen som fick mig att få en helt annan syn på statyn.”
av Konstantin Simić
”Igår besökte jag Storkyrkan och det var väldigt trevligt där. Det var en väldigt fin och stor kyrka. I detta besök kände jag att allt var bra. Det som jag tyckte var bra var att vi hade en guide som berättade om Storkyrkan på ett väldigt spännande, bra och roligt sätt. Hon berättade mycket om kungar i Sveriges historia och om hur religionerna i Sverige hade varierats och om olika människor och det tyckte jag var väldigt intressant. Jag tycker att det var häftigt att de hade gravar från politiker, stadsmän och en känd människa som hette Olaus Petri reformationens (att Sverige blev ett protestantiskt land istället för katolskt land) kyrkoman.
Något som jag även tycker var häfitgt var deras orgel. Jag tycker det var häfitgt för att guiden hade sagt att man hade byggt en falsk orgel framför den riktiga orgeln för att det skulle se finare ut. Guiden sa att den riktiga orgeln bara var som en stor brun låda men den riktiga orgeln tycker jag var väldigt fin. Det sista som jag också tycker var häfitgt var att Storkyrkan hade den största tavlan i hela Sverige.
Tack för besöket, Storkyrkan!”
av Lebil
”Det jag tyckte var mest intressant i storkyrkan var att hur det fick in den största målningen in till kyrkan. Eftersom målningen var så stor behövde de vika målningen på halva och rulla in den för att det kunde inte bära hela utan att ha vikt den. Ramen fick man bygga när målningen var på plats för annars skulle det vara svårt att ta in den. På målningen kan man se hur det har vikts på mitten. Målningen är 300 år gammal.”
av Lotus
”Jag tyckte storkyrkan var väldigt intressant, den var väldigt stor och det som fick mig att tappa hakan var att den hade Sveriges största tavla där. Det som är också bra med storkyrkan är att man kan vara nära alla de fina grejerna som finns där , oftast när man är i ett museum eller kyrka få man inte vara så nära de fina grejerna, men i storkyrkan får man va ganska nära allt de fina. Det som var också speciellt med storkyrkan var att Olaus petrus och Johan Turesson är begravda i storkyrkan.”
av Mathias
”Den första saken jag tänkte på var att namnet verkligen passade till kyrkan.
Guiden som visade oss runt var så full av passion och berättade så bra att man kunde tro att man var där när allt skedde. Något många missar men är väldigt spännande är att kyrkans golv var faktiskt gravar av kända män och kvinnor förr i tiden, till exempel Olaus Petri som sen skickades till en annan kyrka. Min favoritdel av kyrkan var vädersolstavlan och dess historia bakom den, flera stora haloringar bildades på himlen och Olaus Petri trodde att det var ett tecken från Gud så han bad den bästa målaren att måla detta fenomenet, men så att storkyrkan skulle verka större än andra byggnader inklusive slottet och att kyrkan skulle vara framför kungens slott. Själva Kyrkan var så fin smyckat och alla dem historiska föremål var så intressanta att man kunde inte ens tro sina egna ögon.”
av Max
”Jag tyckte mest om att se Sankt Göran och draken. Varför tyckte jag det? Det började med en bok som är i den andra serien i Jack. Då såg dom statyn där ute inte in i storkyrkan. Men det var då när jag tyckte om Sankt Göran och draken.
Det finns tre Sankt Göran och Draken som jag vet. En i storkyrkan, en någonstans ute i Gamla stan och en i Danmark.
När vi var där berättade hon som visade oss runt, en legend om Sankt Göran och drake. Det var att en drake var hungrig, den ville bara mat så folket gav många djur. Sen ville draken ha äta barnen. En dag fick kungens dotter bli offrad till draken. Hon blev räddad av Sankt Göran.
Men det är också en annan att danmark är draken och sverige är Sankt Göran.”
av Alvin