I nästan 50 år försökte Ester och Leon Rytz glömma – och hade en överenskommelse om att inte tala om sina upplevelser med varandra. Nu åker de till Auschwitz för att vara med på Förintelsens minnesdag.
Läs deras berättelse här:
https://www.gp.se/nyheter/sverige/ester-och-leon-%C3%B6verlevde-nazisternas-d%C3%B6dsl%C3%A4ger-1.23101911
27 januari är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Det är samma datum som fångarna i förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 75 år sedan.
År 2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag. Sedan 2001 har det varit en nationell minnesdag.
Det är en dag för att hedra minnet av alla som mördades under Förintelsen och de som stod emot. En dag också för att visa sitt stöd för alla människors lika värde.
I Auschwitz i Polen hålls en minneshögtid, i samband med 75-årsdagen, där flera länder är med för att hedra och minnas Förintelsens offer. Det kommer bland annat att bli tal, kransnedläggning och ljuständning. Sverige representeras av statsminister Stefan Löfven, kronprinsessan Victoria, talmannen Andreas Norlén och svenska överlevare.
På minnesceremonin kommer runt 200 överlevare från hela världen.
I samband med Förintelsens minnesdag arrangeras manifestationer och seminarier på flera håll i Sverige. I Göteborg hålls en minnesstund i synagogan under eftermiddagen. Rabbin Uzi Levian, biskopen Susanne Rappmann och kultur- och demokratiministern Amanda Lind är några som medverkar. Det blir också ljuständning och en tyst minut.
Fakta:
Auschwitz-Birkenau var Nazitysklands största koncentrations- och förintelseläger. Nazisterna byggde upp lägret i Polen under andra världskriget. Lägret bestod av flera delar.
Runt 1,1 miljoner judar mördades i lägret mellan 1940 och 1945.
Från och med 1942 blev Auschwitz-Birkenau centrum för utrotningen av Europas judar. Omkring 200 000 judar deporterades under 1942 till lägret, omkring 270 000 under 1943 och över 600 000 under 1944.
Under vissa perioder kom godståg fullastade med judiska män, kvinnor och barn så gott som dagligen. I lägret fanns också romer och krigsfångar.
Mer än 80 procent av alla judar som kom till Auschwitz-Birkenau blev aldrig registrerade i lägret, utan fördes direkt till gaskamrarna där de gasades ihjäl.
Källa:
Forum för levande historia