Snart är det påsklov och dags för den viktigaste högtiden på det kristna kyrkoåret. Vi ska minnas Jesu död och uppståndelse, men jag tror att vissa svenskar inte har någon koll på varför man egentligen firar påsk.
Om vi backar tillbaka bandet till ungefär 1000 år f.Kr då judarna tågade ut ur Egypten. Uttåget ur Egypten ligger som grund för den judiska påsken som Jesus firade eftersom han själv var jude. Den kristna påsken är kopplad till den judiska när det gäller tidpunkt och händelse, men i den kristna påsken firar vi istället Jesu död på korset och uppståndelse. Att gå till kyrkan runt påsk kan vara det mäktigaste runt hela kyrkoåret, så mycket folk och även en stor glädjefest.
Sedan 1844 har man använt sig av en regel när påsken ska infalla vilket jag inte tror så många vet om. Påskdagen är den söndag som kommer närmast efter den första (icke astronomiska) fullmånen efter 20 mars. Tidigare kristna ville inte att den kristna påsken skulle infalla samtidigt som den judiska. Påsken kan alltså infalla tidigast den 22 mars och senast den 25 april.
av Petra Walther, klass 8
för Skoltidningen