Nu är närmar sig påsken, den största högtiden under de kristna kyrkoåret. I Sverige firar vi det med påskägg, påskmat och påskris.
Att pynta hemmen med påsk relaterade saker under påsktiden är väldigt vanligt i Sverige. Något som man brukar ha är påskris, det är grenar som oftast pyntas med fjädrar eller färgglada ägg.
Påskkärringar är enligt en gammal svensk tro en häxa som flyger på en kvast till blåkulla och som sedan återvänder på påskdagen. Idén med påskkärringar kom på 1600-talet i Sverige, då var häxprocesserna som värst och många häxor avrättades för att de åkt till djävulens gästabud (blåkulla). För att skrämma bort häxorna tände man eldar och sköt med gevär. Det finns även idag, majbrasor och raketer.
Nuförtiden klär sig barn till påskkärringar och knackar på hos folk och lämnar gåvor. Det kan t.ex. vara påskkort eller påskbrev och som tack bjuds barnen godis eller någon annan gåva.
Förr var det vanligt att skänka ägg och oftast dekorerade man dem. Nuförtiden pratar man mest om pappägg som man sedan fyller med godis.
Förr var ägg och kött ett måste på påskbordet eftersom man inte kunde äta det under fastan. Man äter fortfarande ägg och kött men också sill, lax och Janssons frestelse.
av Lulia Yohannes, klass 7
för Skoltidningen