Att söka en praoplats kan vara stressande, men de flesta elever i åttan, ibland i nian, i Sverige måste gå igenom det, och det finns många andra som redan har gått igenom det, så det är kanske inte så svårt.
Du måste börja med att tänka på vart det finns mycket jobb att bli gjort, inte vart det perfekta stället är. Om du ser dig själv jobba med jobbet i fråga i framtiden är inte heller viktigt. Det man söker efter är ett ställe där det finns mycket att göra och där du kan interagera med folk, antingen jobbkamrater eller kunder.
Exempel på bra praoplatser är:
- Butiker
- Mataffärer
- Lager
- Restauranger
- Kaféer
Senare kan du göra en lista på såna ställen som är nära dig.
När du hittat ett bra ställe så är det bara att fråga så många ställen som möjligt eftersom de flesta i listan däruppe tar emot praoelever. Gå dit, presentera dig och fråga om de tar emot praoelever.
Även om du får ett kanske eller ett ja kan det vara bra att lämna över ett personligt brev precis som eleverna i åttan har gjort. Brevet ska vara om dig själv, där du berättar om dina starka sidor och vad du kan bidra med.
Om du får ett ja så kan du fråga om deras information, som namn, telefon, postadress, besöksadress och liknande information om handledaren på ett papper som du senare så snabbt som möjligt lämnar in till den läraren som ansvarar för prao i skolan. Så kan skolan senare mejla arbetsplatsen och ge viktig information. Sen är det bara att vänta på att de två veckorna ska komma
För eleverna i klass 8 på S:t Eriks Katolska skola närmar sig praoveckorna som är vecka 10-11. De har tränat med skriva sina personliga brev och att tänka på arbetsplatser som skulle vara bra. Många har redan skaffat sina arbetsplatser men det finns de som fortfarande frågar runt i största kapacitet.
Senare när veckorna för prao kommer är det bara att förbereda sig på att prova nya saker på din arbetsplats, vara öppen och interagera med folket på arbetsplatsen.
Av: Fredrik Andersson, klass 8
för Skoltidningen