Ännu ett år på S:t Eriks katolska skola har passerat, som tåg på räls. Nya lärare, saknade kollegor, nya elever och ny teknik. Vad har lärarna tyckt om det år som passerat? Hur är elevernas syn på året? Här delar vi en snabb tillbakablick på det förgångna läsåret.
Vi på Skoltidningens redaktion har intervjuat elever och lärare som fått tycka till om de två senaste terminerna.
O O O O O O O O
DIREKT UR MELLANSTADIETS ÖGON…
Efter att ha frågat mellanstadiet om deras tankar om hur de upplevt detta skolår fick vi dessa svar:
Hur känns det att snart sluta skolan?
– Det är roligt att få vara med kompisar och släkt.
– Jag tycker att det är roligt, men jag kommer att sakna vännerna från skolan, men jag kan även umgås med släkten.
Hur känns det att ha börjat ett nytt stadium?
-Det känns roligt och annorlunda, för då får man mer prov och läxor, man får öva mycket mer.
-Jag tycker det är jättebra, för då lär man sig nya saker.
Är det något ni saknar från Lågstadiet?
– I lågstadiet hade man längre raster än vad man har i mellanstadiet.
– Mindre läxor kanske.
Vilken har varit den bästa höjdpunkten under året?
– Vi har fått en ny fröken och nya vänner.
ELEVER FRÅN KLASS 4:
Hur känns det att ha börjat ett nytt stadium?
– Mycket bra, man har mer frihet. Det är mycket roligare på friluftsdagarna och den 12 maj 2016 var det den roligaste friluftsdagen någonsin.
Vilken har varit den bästa höjdpunkten under läsåret?
– Det som har varit bra med detta läsår är att vi har lärt oss andra, nya saker som vi inte har lärt oss på lågstadiet tex historia och fysik.
– Det var när vi gick till Schack-fyran. Vi kom trea.
Vilka förväntningar har ni för nästa läsår?
– Jag hoppas att de höjer kunskapskraven i matematik .Jag förväntar mig bra saker.
– Jag ser fram emot att få simma på idrotten. Jag vill att det ska bli svårare i matematik och i idrott.
– Jag förväntar mig att det ska bli mycket roligare med nya lektioner och mång utflykter.
ELEV FRÅN KLASS 6:
Vad har varit roligast med detta läsår?
– Det roligaste har varit att få arbeta med båtar.
Har du upplevt något som du tror att du kommer ha med dig resten av ditt liv?
– Nationella proven, som vi har fått göra i 6:an.
Nu har vi kommit till det stadiet som är ”störst, bäst och vackrast”. Och som reglerna säger minst först. Minst är ju sjuorna, so LET´S GET THIS PARTY STARTED!
Många i sjuan tycker att årets höjdpunkt var att få hålla lågstadiefesten. De har också varit roligt att träffa nya lärare. Och ansvaret, från att ha gått i mellanstadiet till högstadiet. Skillnaden är stor och den största förändringen har nog varit ansvaret. Vi har fått mera frihet, men alla vet att med frihet kommer också ansvar, men vi klagar inte.
ÅSIKTER FRÅN KLASS 8:
Pavli har tyckt att bild har varit en bra höjdpunkt, eftersom han har kunnat uttrycka sig i konst. Han har även tyckt att prao var roligt. Mång från 8:an ser fram emot nästa läsår, men spänningen runt nationella proven fortsätter.
Paulina från 8:an tycker att det ska bli roligt och skönt med sommarlov. Hon ser fram emot nationella proven och även att klassen ska få en bättre sammanhållning. Många elever från 8:an tycker att det ska bli kul med nya äventyr i årskurs 9. 8:an har lärt sig många ny saker men det är de inte ensamma om.
KLASS 9:
De i nian svarade att det är både roligt, tråkigt och läskigt att sluta i skolan. Det är roligt för att sommaren är här men det är tråkigt för att man kommer glida isär från sina vänner och komma bort från säkerheten här på skolan.
“Skolan har varit som ett andra hem för mig” – Kinga Stachowska.
Hos nian var Romresan helt klart det bästa med läsåret och de hade många fina minnen där, många längtade också till avslutningsmiddagen. De tyckte också att det bästa var alla bra vänner för om de inte varit bra vänner så skulle resan inte varit lika speciell.
Det värsta var de nationella proven, men de klarade det och nu är eleverna på väg till ett nytt kapitel i livet. Vi kommer sakna dem. En annan elev tyckte att en av höjdpunkterna har vart att få ansvara för Kick off-dagen och så klart Romresan.
O O O O O O O O
VAD ÄR LÄRARNAS ÅSIKTER?
Från politik till pedagogik
När vi frågat alla elever, var det så klart fröken Kristinas tur. Hon är en av lärarna på högstadiet och hon har kärnämnena svenska och engelska. Hon har arbetat som lärare tidigare men hon tog en paus när hon ville testa på livet som politiker, men efter många år återvände hon till det yrke hon var menad för.
Fröken Kristina har en stor passion för det fantastiska läraryrket, och hon har längtat efter det väldigt mycket. Men trots att hon är så glad över sitt arbete, längtar även hon efter sommarlov. Fröken ser väldigt mycket fram emot att planera nästa läsår, hemma i lugn och ro för att kunna ge eleverna utmaningar som hjälper dem att nå målen.
Efter sommarlovet ser hon fram emot att ha svenska i klass 9, t ex att arbeta med olika kända författare. Hon tror att hon kommer vara mer organiserad och medveten om saker och ting, t ex angående det nya betygsystemet, läroplanen och nya läromedel. Detta har varit ett tufft läsår med många utmaningar för fröken, men trots det är hon mycket förväntansfull för nästa läsår. Hon ser fram emot att få presentera allt hon har planerat. Hon är mycket peppad för att få arbeta med nästa års åttor om retorik, att tala och göra dem säkrare för gymnasiet. Efter att ha arbetat på gymnasiet i tre år har hon erfarenheter om vad som är bra att ha med sig
Fröken må ha jobbat här ett år sedan hon återvände, men hon kommer ändå sakna niorna. De är väldigt kreativa och roliga.
Men istället för nian får hon den blivande sjuan. Hon vill hälsa eleverna att de ska komma med öppet sinne, och vara sugna på att lära sig så mycket som möjligt, vara flexibla och förstå att det här är bara en bit på vägen. Det som en stege eller trappa och högstadiet är nästa steg. Du som elev väljer själv hur du vill forma din tid på högstadiet. Som lärare kan man ge eleverna verktygen och säga:
– Här är smörgåsbordet, varsågoda!
Men du som elev måste själv vara hungrig, är du mätt, då tar du inte för dig. För att komma vidare måste du våga ta för dig och testa nya saker. Det är därför fröken Kristina är lärare, för att det är kul att se oss elever växa och utvecklas.
Höjdpunkterna detta år var dels nobeldagen, Lucia, hela december månad har varit intressant. S:t Eriks-dagen var något fröken såg fram emot, hon hade nämligen gjort en Kahoot.
På tal om Kahoot, digitala verktyg har varit väldigt spännande detta läsår, det verkade hopplöst i frökens ögon, men nu är hon med på banan. Hon ser fram att få arbeta med Chromebooks,och ibland även mobilerna. Men även om fröken har blivit väldigt duktig med de digitala nätverken, finns det mer att lära. Nu har hon tagit några steg, och snart tar hon tillsammans med sina elever flera steg.
Fröken har lärt sig massor. Hon lär sig av sina elever varje dag. ”Man lär så länge man lever”, säger en del människor, men fröken säger: ”Man lär så länge man har elever.”
O O O O O O O O
Mattegeniet
Magister Johnny är lärare i matematik, kemi och fysik. Han är även mentor för 8:an. Han började arbeta som lärare förra terminen.
Magister Johnny tycker att det ska bli mycket skönt med sommarlov, han längtar mycket efter sommaren och även den fria ledigheten. Han har tyckt om eleverna både äldre och nya, han är väldigt glad att eleverna lär sig mycket och framför allt så lär han sig mycket på vägen. Något han har uppskattat är morgonbönen och mattebönerna.
Något magister ser fram emot nästa läsår är laborationerna inom fysik, vilket även är hans favoritämne. Han vill även kunna få utveckla matematiken och han ser även fram emot att får träffa nya elever.
O O O O O O O O
Nu har vi intervjuat några elever och lärare och fått deras åsikter om läsåret. Allas åsikter var mycket positiva och man märker att nästa läsår kommer bli ännu bättre.
Vi vill tacka alla elever på skolan och lärare som gör denna skola så speciell. Vi kommer absolut att sakna niorna och vi hoppas att de får en bra start i gymnasiet.
Tack till alla som har gjort detta till ännu ett fantastisk år!
Ett reportage gjort av:
Rohil Lahdo,
Carolina Lechon Lara,
Fredrik Andersson
från årskurs 7
För Skoltidningen