I onsdags och i fredags v.48 skrev klass 7 och 8 noveller till novelltävlingen. Dessa ska bedömas av 9:orna som ska välja fyra vinnare: två från de två SVA-grupperna (från 7:an och 8:an) och två från de två svenskagrupperna. Vinnarna och deras noveller ska presenteras på Nobeldagen.
Eleverna har haft en bra grund för att de skulle kunna skriva bra noveller. SVA-gruppen från 7:an hade först lärt sig de olika saker som man ska tänka på när man skriver en novell. Bl.a. lärde de sig att en novell måste vara kort (i vanliga fall skulle de ha max. 20 sidor, men om man skriver det i skolan så skulle den vara gärna 2-5 sidor) och att det är bra att använda en s.k. ”isbergsmetod”, dvs. att man inte skriver allt (man hinner inte) utan man låter läsaren läsa mellan raderna. Vi lärde oss också att det som är kanske det viktigaste i en novell är att den ska ha en höjdpunkt: allt leder och utgår från den.
Med användning av sina nya kunskaper skrev de (SVA-gruppen från klass 7) noveller. Inte till tävlingen ännu, utan bara för att lära sig bättre. För att det ska bli lättare skrev vi innan lite om vår huvudkaraktär. Bl.a. skulle vi skriva hans eller hennes namn, yrke, ålder, familjebakgrund, interessen och hemlighet. Tack vare det kunde vi lära känna vår huvudperson.
Då kom den stora dagen (för 7:an var det onsdag och för 8:an var det fredag). Vi fick 120 minuter (2 timmar) på oss för att skriva en bra novell. Resultaterna kommer på dagen då vår skola ska fira den store uppfinnare; Alfred Nobel!
av Eliasz F. R. Pereira, 7