Vi har alla hört talas om den legendariska Romresan så länge vi gått här, men det har inte varit så mycket snack om hur vi kommer dit eller hur det finansieras, utan det skulle bara hända, vi skulle dit. Men när vi nu kommit upp i åldern då vi verkligen måste tänka igenom på hur vi ska dit, så är det inte längre lika lätt.
Klassresan i Rom brukar vara mellan 5-7 dagar beroende på hur mycket pengar man tjänar ihop. På resan hinner man oftast med många sevärdheter t.ex. audiens med Påven i Peterskyrkan, olika museer och andra gamla byggnader och platser. Man kan antingen bo i ett kloster med nunnor där priserna är lägre än på hotell och maten brukar ingå. Eller så kan man bo på hotell eller vandrahem av något slag, allt beror på hur mycket pengar man samlat in till klasskassan.
Pengarna kan samlas in på en mängd olika sätt, man kan sälja kakor, mackor eller blommor. Man kan också ha skolfester där pengarna man drar in går direkt till klasskassan. Vi liksom tidigare 9:or säljer kakor, bullar, kaffe och mackor på kyrkkaffet i Katolska Domkyrkan vid Medborgarplatsen, dvs. att efter nästan varje mässa en söndag i månaden har vi stått och sålt. Även fast priserna inte är höga så får man in en stor mängd pengar på det. Det är också ett utmärkt sätt att hjälpa vår katolska förening, eftersom många mässbesökare tycker att det är väldigt trevligt att ta en fika efter söndagsmässan.
Denna klassresa är inte bara en vanlig resa, utan också en stor möjlighet för oss som klass att stärka vår gemenskap och lära oss jobba som ett team. När vi alla kämpar tillsammans för en sak bildas ett band mellan kamraterna och sedan får vi njuta av det vi kämpat för tillsammans när själva resan påbörjas.
I stort sätt har nästan alla klasser uppfyllt sina drömmars mål och kommit till Rom, och jag är nästan säker på att kommande klasser också kommer dit. För trots allt är det en av våra finaste traditioner här på skolan.
av Erik Andersson, klass 9